sila klik

BOIKOT!!!

BOIKOT!!!

Jangan Kita Lupa

Sabtu, 19 September 2009

Matinya Seorang MujahidDengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani

"Wahai as-syahid, wahai orang yang suci darahnya, bergembiralah di Aidilfitri ini, bersama bidadari syurga...."

Jika benar Nordin Mat Top ingin berjihad menentang musuh-musuh Islam khususnya AS dan Yahudi maka beliau boleh dianggap sebagai mujahid dan mati sebagai syuhada.Ramai yang fikir apabila seorang pemimpin jihad mati,maka tiada siapa lagi yang mampu meneruskan perjuangan ini.Di dalam Islam,jika seseorang itu syahid,itu dianggap sebagai satu kemenangan dan kemulian bagi umat Islam.

“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang Mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka. Mereka berperang pada jalan Allah, lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al Qur’an. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu dan itulah kemenangan yang besar.” (QS At Taubah (9) : 111)

Dalam sejarah panjang Islam, telah berlalu para mujahidin menuju syahid, hingga wafatnya Nabi Muhammad SAW, dan hal tersebut merupakan sunatullah (hukum alam dan ketetapan Allah SWT) yang harus terjadi dan dialami oleh kaum Muslimin dalam memperjuangkan agama mereka. Sejak syahidnya para pahlawan perang Badar, Uhud, Khandaq, hingga syahidnya para mujahid di abad modern, seperti Syekh Abdullah Azzam, Syekh Ahmad Yassin, Rantisi, Khattab, Samil Bashayev, Mullah Dadullah, Syekh Yusuf Al Uyairi, Syekh Abu Mus’ab Az Zarqawi, Syekh Mukhlas, Imam Samudra, Amrozi, dan kini Noordin M Top.

Kematian seorang mujahid,boleh dianggap satu kejayaan besar bagi musuh Islam namun bagi mujahid itulah yang mereka cari selama ini.Kerana dalam kamus hidup mereka hanya ada dua,hidup mulia atau mati syahid.

Syekh Usamah bin Ladin dalam video The Caravan of Syuhada mengatakan:

“Penutup para nabi dan rasul, Muhammad SAW., mengharapkan kedudukan ini. Perhatikan dan renungkan kedudukan seperti apakah yang diharapkan oleh sebaik-baiknya manusia ini. Beliau berharap menjadi seorang syahid. “Demi jiwa Muhammad yang ada ditangan-Nya. Sungguh aku berharap bisa berperang lalu aku terbunuh, kemudian (hidup lagi) untuk berperang lalu aku terbunuh, kemudian (hidup lagi) untuk berperang lalu aku terbunuh.” (Al Hadits)

Hidup yang lama dan panjang ini diringkas oleh Nabi SAW dengan petunjuk Allah SWT., dalam sabda Beliau di atas. Beliau sangat menginginkan kedudukan ini. Orang yang bahagia adalah orang yang telah dipilih oleh Allah SWT sebagai seorang syahid.

“Dan jangan sekali-kali kamu mengira bahwa orang-orang yang gugur di jalan Allah itu mati, sebenarnya mereka itu hidup di sisi Tuhannya mendapat rezeki. Mereka bergembira dengan kurniaan yang diberikan Allah kepadanya, dan bergirang hati terhadap orang-orang yang masih tinggal di belakang yang belum menyusul mereka bahwa tidak ada rasa takut pada mereka dan mereka tidak bersedih hati. Mereka bergirang hati dengan nikmat dan karunia dari Allah. Dan sungguh, Allah tidak menyia-nyiakan pahala orang-orang yang beriman.” (QS. Ali Imran (3) : 168-171)

Namun realiti sekarang,jika AS menyerang negara-negara umat Islam tidak dianggap pengganas.Dimanakah letakknya sensitivit umat Islam terhadap saudaranya??!!

Inilah kejayaan Barat dengan ‘war on terror’ mereka. Mereka tak perlu turun padang untuk menghapuskan orang Islam yang menjadi musuh mereka, cukuplah dengan menciptakan pada benak pemerintah Muslim bahawa ‘pengganas’ adalah orang Islam dan pengganas ini mesti ditangkap. Maka pemerintah setempatlah yang akan menyempurnakan hasrat Barat ini.

Tiada ulasan:

klik!!