sila klik

BOIKOT!!!

BOIKOT!!!

Jangan Kita Lupa

Ahad, 12 Ogos 2012

Mujahidin Liwaut Tauhid dan Jabhah Nushrah melumpuhkan divisi perang elektronik militer rejim Syria di pinggiran Alepo

Di sela-sela sengitnya pertempuran di desa-desa dan bandar-bandar di wilayah Alepo, mujahidin Islam berjaya menghancurkan bahagian perang elektronik tentera rejim Syria di pinggiran Alepo, Kamis (9/8/2012).

Suksesnya operasi mujahidin melumpuhkan bahagian perang elektronik tentera rejim Syria itu merupakan buah kerjasama dua kumpulan jihad di Alepo. Kedua-duanya adalah Jabhah Nushrah yang merupakan nama awam Al-Qaeda wilayah Syria dan mujahidin platun Ash-Shahba 'yang merupakan sebahagian daripada kompi Liwa' Tauhid dalam Tentera Kebebasan Syria. Kejayaan operasi ini menandakan koordinasi antara mujahidin Islam dan Tentera Kebebasan Syria semakin baik di semua front pertempuran.

Komander platun Ash-Shahba'dalam kompi Liwa 'Tauhid, Abu Hamzah Al-Halabi, kepada wartawan harian Turki, Anadhol, menyatakan bahawa mujahidin dari kompi Liwa' Tauhid dan Jabhah Nushrah bekerja sama dalam melumpuhkan bahagian perang elektronik tentera rejim Syria di daerah Tal Shaghib , pinggiran Alepo Utara pada Khamis.


Kepada wartawan Anadhol, komander Abu Hamzah Al-Halabi menyatakan bahawa mujahidin Liwa 'Tauhid dan Jabhah Nushrah mengepung kedudukan bahagian perang elektronik tentera rejim Syria di desa Marjah, Alepo selama 24 jam penuh. Divisi perang elektronik adalah bahagian perang rejim Syria yang memetakan kedudukan di darat dan memberi isyarat sasaran serangan kepada pesawat tentera rejim Syria. Pengeboman yang meluluh lantakkan desa-desa dan bandar-bandar di Alepo bermula oleh pekerjaan bahagian perang elektronik.


Pertempuran sengit pun berlaku selama beberapa jam dan mujahidin menewaskan 25 tentera rejim Syria. Mujahidin juga berjaya menghancurkan empat kenderaan tentera dan merebut beberapa lori tentera. Tak lama setelah pertempuran sengit berhenti, pesawat tentera rejim Syria jenis Ming dan helikopter tentera menembak mujahidin dengan peluru berpandu udara.

Wartawan harian Anadhol melaporkan langsung dari lapangan bahawa pihaknya telah mendapatkan video aktiviti kenderaan-kenderaan tentera bahagian perang elektronik tentera Syria sebelum dikepung oleh mujahidin.

Para saksi mata di Alepo melaporkan bahawa pengeboman pesawat tentera jenis Ming terhadap desa-desa dan bandar-bandar di wilayah Alepo selama seminggu terakhir sangat massif. Sebuah peluru berpandu yang dilancarkan pesawat tentera itu di desa Shalahuddin mampu meluluh lantakkan sebuah bangunan yang terdiri daripada beberapa tingkat.

Tiada ulasan:

klik!!