sila klik

BOIKOT!!!

BOIKOT!!!

Jangan Kita Lupa

Khamis, 8 Julai 2010

Angka Bunuh Diri Tentera Israel Meningkat


Militer Israel telah menyuarakan peringatan bersamaan dengan meningkatnya jumlah kes bunuh diri tentaranya sejak awal tahun 2010. Sembilan belas tentara Israel telah mengakhiri hidupnya sendiri selama tahun ini, menyusul penurunan sejumlah program yang bertujuan menyangkal angka bunuh diri di dalam tubuh militer Zionis tersebut, Ynet melaporkan pada hari Selasa (6/7), dikutip PressTV.

Data 2010 ini menunjukkan kenaikan yang sangat signifikan dibandingkan sepanjang tahun lalu yang berjumlah 21 kes. Militer Israel melaporkan 30 kes bunuh diri pada tahun 2000, sementara ada 35 kes serupa pada tahun 2005.

Pihak Israel mengadakan program latihan untuk membantu mengurangkan tekanan mental yang serius yang dihadapi tentera-tenteranya.Program ini lihat berhasil.Dalam tahun 07-09 penurunan masalah ini menurun menjadi 24 sahaja setahun.

2orang petugas yang menguruskan program ini dihukum pada 2008 kerana tidak menampakkan hasil dan tidak berjaya membendung masalah tentera bunuh diri ini.Kes seperti ini juga berlaku pada tentera-tentera Amerika.

Tiada ulasan:

klik!!